gototop

FOLKtime - Vaše brána do světa folku

FOLKtime, folk, country, tramp, jazz, swing, rock, fejeton, reportáže, chat, inzerce, aktuality, rozhovory, recenze, MP3

aldi opening hours todays australia-opening-times.com www.unama-afg.org openj-gate.com opencities.ca
Velké recenze Malé recenze Dobře uleželé recenze Povídačky Vyšlo jinde Hrubky Hrubky
02.08.2005 AsBest Band: demo snímky (Tomáš Hrubý)    PDF Tisk Email
Dobře uleželé recenze

vlastním nákladem,  celkový čas 22:41.

Rubriku věnovanou nosičům, co se mi doma dobře rozležely, začnu podle abecedy. To je, myslím, rozumné hledisko, jehož důsledkem ovšem je, že prvenství v této rubrice získává nahrávka, která mě zrovna nepotěšila.

Jan Hampejs (dvanáctistrunka), Lukáš Adámek (elektrická kytara) a Ondřej Marek (baskytara) z Hlinska založili v roce 2000 kapelu AsBest Band. Zhruba o čtyři roky později natočili (ještě se zpěvačkou Markétou Vaňkovou) demosnímek se sedmi písničkami v MP3 a nějakým tím povídáním o kapele, z kterého jsem načerpal předešlé údaje. Nehudební soubory jsou z formálního hlediska posety po cédéčku neuvěřitelně chaoticky, sdělení AsBest Bandu jsou krásně mladě naivní. To v zásadě nemyslím jako výtku; zjihle jsem zavzpomínal na mládí a rozhodl se, že spolknu sžíravý a levný bonmot o tom, že vhodnější by byl asi název AsWorst Band (fakt to s tím jménem nebyl úplně dobrý nápad). Ba co víc, přemýšlel jsem, že budu tvrdit, že mi nosič sežral sousedovic pes a nebudu AsBest Band ubíjet těmi svými hořkými pravdami. Jenže pak jsem na cédéčku objevil tvrzení "dnes se mezi amatérskými kapelami řadíme ke zdravému průměru..." a usoudil jsem, že by kapelku jednou mohl někdo - třeba sám život - vyvádět z omylu mnohem drsněji. Tak tedy:

Takový nesmysl pro rytmus se málokdy slyší. Kapela o tom dokonce v některém z doprovodných souborů lehce žertuje, takže nevím, jestli si to uvědomuje a má pocit, že takto lze dělat "zdravou hudbu", nebo si myslí, že je to jen takový vtip. Zejména Adámkova elektrika hraje v tomto směru prim. Technicky nejlépe hraje basista Marek, často hodně složitě vymyšlených tónů, ale někdy by byly lepší přesně hrané "dvě noty půlový". Protože se AsBesti zmiňují, že Vaňková není jejich první zpěvačka, doporučoval bych, aby nebyla ani poslední: nezajímavým hlasem zpívaná unisona s hlavním zpěvákem není asi to, co by jim pomohlo, a slušných dívčích hlasů je dost. Písničky možná ve svých letech ještě lepší skládat nemohou (mohli by zkusit občas nějakou trochu rychlejší melodii), ale aspoň některých textů by se mohl autor (Hampejs?) vyvarovat. Hoří oheň, hoří zní jako hodně zlá parodie na trampské songy (jenže je myšlena vážně) a příšerný tzv. romantický recitativ na začátku Hledám Tě jistě spolehlivě upoutá spolužačky, ale ve slušné společnosti se něco takového nepředvádí. A na čem stavět? Především na nikterak zázračném, ale zdravém a intonujícím hlase hlavního zpěváka (Hampejs?). Z písniček jsou stravitelné Vzducholoď a trochu i Pohádka: zkuste to tudy. Hlavně hodně poslouchejte, aspoň průměrné amatérské kapely (ale radši ty ještě lepší). A pokud ještě hrajete, tak to nevzdávejte.


Sdílet na...
Kam dál?

» Koncert s unikátními projekcemi v planetáriu (Nevermore & Kosmonaut)

» Pět oříšků pro Popelku - DISK 1 a DISK 2 (Šaolín)

» Bezefšeho - první 4... (Šaolín)

» Telegraf - DEMO (Šaolín)

» Modrý Houpačky - DEMO (Šaolín)

Komentáře pro tento článek
Přidat Nový Hledat RSS
Jméno:
Email:
 
Název:
Naše hlavní město
 antispamová kontrola
UBBKód:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
:-D:-):-(:-0:shock::confused:8-):lol::-x:-P:oops::cry::evil::twisted::roll::wink:
:!::?::idea::arrow:
 
Internetové odkazy vkládejte pomocí UBBKódu (4. ikona zleva)!
 
Prosím, opište anti-spamový kód, který je zobrazen v obrázku. Pokud Vás obtěžuje zadávání tohoto kódu, zaregistrujte se a pište komentáře jako přihlášený uživatel.
Jan Hampejs AsBestBanďák  - Re: AsBest Band: demo snímky   |213.19.18.xxx |14.08.2005 23:16:00
Vážený pane recenzente (Hrubý?),
za Vaši, svého druhu objektivní, recenzi Vám dekujeme. Vedomi si toho, že byste na nás mohl být mnohem hrubší, pro naše hudebních nekvality (nesmysl pro rytmus, špatné nástupy, falešné tóny, naivitu a podobne). Pokusím se reagovat na Vaši recenzi v mezích a mantinelech, které vymezují reakci na recenzi vzešlou z nedostatku informací, ze subjektivních záveru podobných klubku hadu (zámerne nepíši "slizkých hadu", nebot hadi nejsou, verte mi, prosím, slizcí), na recenzi psanou pro recenzi samotnou. Pro tu nejvíce "Worst" recenzi, jakou jsem kdy cetl. A uvádím bez uzardení, že jsem cetl nejméne dve recenze.
Takže to vezmu po porádku:
ad 1. O našem prznení hudby, o absenci polibku múzy tohoto umení, o tom, že nás nezasáhlo hudební vzdelání a naše malá soudnost nám nezabrání nahrát si "demícko"... o tom není, fakticky, sporu. (Neumíme zpívat ani hrát, ale o to radeji zpíváme a hrajeme. )
ad 2. Od nabídnutí našeho demícka na jedné hudební prehlídce uteklo dost vody, presto si matne vzpomínám, že, svým rozsahem malinkaté, www stránecky s infem o kapele jsou uloženy v adresári "HTML1", spouští se souborem oznaceným názvem "Index.html". Ostatne jako vetšina www stránek. Vzpomínám-li si správne, pak zjistíte, že pruvodní soubory nejsou "z formálního hlediska posety po cédécku neuveritelne chaoticky." Pokud jsme soubory www stránek opomneli nastehovat do adresáre, pak se velice omlouvám všem, kterým jsme tím zpusobili problémy. Presto, vyzkoušejte soubor "Index.html". Je-li užit vhodný druh adresy souboru, stránky se presto spustí.
ad 3. Pokud jste od nás, nejakým nedopatrením, cédécko obdržel, pak jej prosím nesrovnávejte v merítku svého bohatého hudebního archivu, ale v merítku zacínajících kapelek vznikajících a hrajících u táboráku, v garážích, na pudách a já nevím, kde ješte. Dekuji. Tím se naše kapelka jiste nevyšvihne na zdravý prumer, ale dostane trochu jiný status. (Mimochodem: "Darovanému koni na zuby nekoukej." )
ad 4. Citujete: "...dnes (se) mezi amatérskými kapelami radíme ke zdravému prumeru..." a usoudíte, že si toto rouhání zaslouží zavyucenou. Ale nejak jste opomnel citovat zdroj: "Pozn.: Údaje cerpány z "kronika AsBest Bandu, 1. díl". Naše kronika je plná velkohubých žvástu, nad nimiž se snad jednou ve zdraví zasmejeme. Je plna pubertáckých príhod, naivních názoru na svet, teatrálních gest a úzkoprsých postoju. Citát z kroniky je dosti vytržen z kontextu, vy jste to vytrhl na druhou, "ve slušné spolecnosti se neco takového nepredvádí." (Nenechte, prosím, sousedova psa sežrat naše cédécko, od nej bychom tu recenzi neunesli. )
ad 5. Písnicka Horí ohen, horí byla v puvodní verzi trempskou písnickou k táboráku, její parodicnost vypovídá cos o kapele. Pripouštím, že nezní moc trempsky a jiste nás usvedcuje z odklonu od ticha lezu a hvozdu a z mladické nerozvážnosti pomatené mysli. Vaše popuzená reakce vypovídá možná spíše o Vás a Vaší predstave romantických táboráku? Nemyslíte? Tak šup pro kytarku a "Hrr!" k táboráku. Možná méne recenzovat a více žít v duchu zákonu prírody a lesní moudrosti. Mentoruje-li hudební odborník o pošlapání ideje "zdravé hudby", mohl by se zdržet rozboru myšlenek, hnutí mysli a názoru kritizovaných zlosynu, mel by se vyhnout projekci, vytesnování...
ad 6. Trošku trapne detinské "...a rozhodl se, že spolknu sžíravý a levný bonmot o tom, že vhodnejší by byl asi název AsWorst Band." Asi v zájmu svého trávení jste to nejak zapomnel spolknout, ne? AsBest Band prekládáme jako "Jakože nejlepší kapela", tedy jako kapela, která si na nejlepší kapelu hraje, která jí není. Tak proc tolik hrubých hrubostí pane (Hrubý?). Také jsem to nespolkl, hec. Zkuste zjistit, jak casto Plavci plavou, kolik clenu Nirvany dosáhlo osvícení, kolik má Spirituál kvintet clenu... asi je to Váš konícek, tak treba pokracovat spíše v tomto duchu.
ad 7. Z jedné prehlídky kapel jsme slízli stejne mínené rady. Prý máme všechny chyby zacínajících kapel. Zaslali jsme prosbu
-toh-  - Re: AsBest Band: demo snímky   |160.218.149.xxx |26.08.2005 04:16:00
Vážený pane Hampejsi,
takových neuveritelných slov! Muj první pocit je naprostá skleslost ­ nechce se mi polemizovat s uraženou demagogií a utrácet svuj drahocenný cas. Druhý pocit ­ tak levne z toho nevyjdu, je mi to jasné; sám nemám rád, když se nekdo snaží neargumentovat. Doufám jen, že vystacím s méne slovy, než Vy.
Tak tedy:
Ad 1) Mohli bychom se shodnout na tom, že neumíte zpívat ani hrát (nenapsal jsem ovšem, že to neumíte zcela stoprocentne), ale o to radeji hrajete a zpíváte (což Vám neberu) a ve vzájemné shode skoncit. Jenže vy byste mi asi vycetl, že jsem nepochopil parodicnost Vašeho vyjádrení a Vaše ad 1) jsem vytrhl z kontextu.
Ad 2) Hned v následující vete jsem napsal, že to o chaoticnosti nemyslím jako výtku. Nezpusobili jste žádné problémy, www stránky se skutecne spustí souborem Index.html; tímto zpusobem se ovšem posluchac vašeho CD nedostane ke všem souborum, které mu na disku predkládáte. Ale o tom recenze opravdu není, takové veci nepokládám za významné; bavme se o muzice.
Ad 3) Pokud kapelka hraje jen u táboráku nebo na pude, asi nikdo nebude o jejím výkonu psát recenze, byt i výkony kapel hrajících u ohnu se kvalitou diametrálne liší (s pudami nemám takové zkušenosti). Pokud ale natocíte nosic (byt demo) a pustíte ho na verejnost, musíte pocítat s tím, že muže být hodnocen i porovnáván. Porovnávání se deje napr. formou oblíbeného "hvezdickování" ­ viz historická Melodie. Já jsem ovšem pouze hodnotil, nikoli porovnával ­ s jedinou výjimkou, kterou je reakce na vaše tvrzení o zdravém prumeru. Nevím tedy, proc me vubec poucujete, kterak porovnávat. Pokud bych ale porovnávat mel, pak vezte, že mnoho srovnatelne špatných nosicu, jako je Váš, jsem opravdu neslyšel ­ a budte ubezpecen, že Vás neporovnávám s Plíhaly ci Druhými trávami, ale s kapelami, které práve natocily své první demo. To o tom koni jiste nemyslíte vážne. Nebo to snad znamená, že recenzent si musí hodnocený nosic koupit, zatímco když ho dostane od interpreta ci vydavatele, muže napsat pouze oslavný paján nebo opsat booklet?
Ad 4) Takže Vaše tvrzení, že "dnes se mezi amatérskými kapelami radíme ke zdravému prumeru..." je vlastne jen taková legrace? A jak to má ctenár Vašich www stránek poznat? Jste schopen opustit schizofrenní kmitání mezi uraženou pózou a , což má být zrejme zdravý ironický nadhled, a ríct mi, co si tedy o svém umení a míste na scéne ve skutecnosti myslíte vy sami?
Ad 5) To je hodne velká schíza, hodne velké blabla. Tak si radši napišme, o cem je rec. Aspon refrén: "Horí, ohen horí/ a osvetluje tváre kamarádu/ Horí, ohen horí/ kamarádi sedli si na kládu/ Ohen horí dál/ co víc Ti muže dát/ drevem živenej/ byl by špatnej pán/ ale dobrej/ kamarád." To vše na dramaticky mollovou notecku. Nesnažte se tvrdit, že je to parodie na cokoli: to je proste jenom neuveritelne špatný text. Kde v souvislosti s touto skladbou mentoruji o pošlapání ideje zdravé hudby?
Ad 6) Máte úplnou pravdu: nakonec jsem to nespolkl. Takže jsem možná trapne detinský, ale jak jsem tak cetl, že se "dnes mezi amatérskými kapelami...." Nejak to proste nešlo. Spirituál kvintet skutecne není z hlediska osmi devítin historie této kapely úplne štastný název. Nevím, jak moc plavou Plavci, ale kdyby se zjistilo, že všichni jsou neplavci a kapelníka museli po vytažení z detského brouzdalište ve Lhote resuscitovat, tak by taky asi byli národu pro srandu...
Ad 7) Ale ode mne jste neslízli rady v duchu "vymente všechny cleny kapely"! Prectete si napred recenzi porádne a pak polemizujte. Já jsem si ji precetl a napocítal jsem celkem 10 rad ve smyslu "co delat". To by se správne do recenze psát ani nemelo a rozhodne ne v takovém množství; udelal jsem to zcela mimorádne proto, aby si nemohla mladá kapela stežovat ad 7). Samozrejme, marne.
Ad 8) Hodne velká hysterie, nevím, co k tomu dodat. Možná by knihy meli psát ti, kdo jsou negramotní, plátna malovat barvoslepí a filmy tocit ti, co netuší o cem. To o tech muzikantech: nevím, kdo se tvárí trampsky nebo jak, j
Šárka  - Proč se zlobíte, pane Hampejzi?   |213.226.192.xxx |29.08.2005 19:37:00
Vážený pane Hampejzi,
párkrát jsem Váš AsBest Band slyšela a s politováním musím ríct, že s Tomášem (Hrubým?) :) souhlasím (mimochodem, bylo od vás velice neslušné a trapné psát jeho jméno s otazníkem - Vy jste vedel o kom píšete, on si pochopitelne nemohl být jist...).
Verím, že Tomáš Vás ani Vaši kapelu nechtel urazit. Pokud mu dáte své demo, je pravdepodobné, že se k tomu vyjádrí, ostatne, proc byste mu ho jinak dávali, že? A co jiného mel napsat?
Já jsem vaše demo neslyšela - možná bylo opravdu už pár mesícu staré - ale znám vás ze živého hraní a napsala bych témer to samé. A myslím, že opravdu nemáte soudnost. Nicméne Vaše hraní me nikdy neuráželo, spíše pobavilo (a to je také duležité, ne?)
Mrzí me, že musím jít takhle proti Vám, ale pokud nedokážete prijmout názor druhých, nejste mi sympatický nejen jako muzikant, ale také jako clovek.

Preji Vám hezký zbytek léta a hlavne pevné nervy!

Šárk
Ondra Villon Vejsada  - Re: Proč se zlobíte, pane Hampejzi?   |82.99.180.xxx |29.08.2005 23:17:00
Držel jsem se, abych nepsal, ale už to nejde...
Omlouvám se, ale musím se pridat do debaty.
Nechci si hrát ani na machra a ani na soudce, ale cítím silnou potrebu se vyjádrit k probíhající polemice a to jako soukromá osoba, muzikant a cekající adept na podobnou spršku na své mnou zaslané - k tomu úcelu - "demo" CD.
Priznám se bez mucení, že neznám "azbest" (což mi prijde jako fajnová slovní hrícka, protože jsem - receno slovy páne Sverákovými - "na slova") a tak se nemohu a ani naprosto nechci vyjadrovat k hudební stránce veci = k cemu se ale vyjádrit chci (a uznávám, že to ze mne leze jak z chlupatý deky) je styl a receno trochu filozoficky "duch" ci styl psaného.
Tedy - jádro pudla = nejprve jsem se vžil do situace recenzovaného a bylo mi fakt mizerne. Ne nadarmo psal pan Hrabal o tom, že umelec nepotrebuje kritiku, ale potrebuje být pochválen A tak jsem si pri vžívání se a predstave, že ctu kritiku na své vlastní CD s názvem "Klíc" predstavil, jak rádky beží na téma prezdívky (ci umeleckého jména) - hraju pod umeleckým jménem Ondra Villon Vejsada - tedy ve smyslu, že pan Villon se v hrobe obrací a že snad jedinou útechou muže být doslovný preklad ze starofrancouzštiny (šibenicník) a že muj zpev je naprostá hruza a tak...
Musím doznat, že muj první dojem byl = okamžite napiš, že nechceš být recenzován, protože tohle neuneseš!
Ovšem reakce na kritiku (spíše než recenzi) mne dostala "do hry"! A tady si se slecnou (ci paní) Šárkou nepadneme "do noty" a musím vyjádrit absolutní nesouhlas = vyjadruji se opet "pouze" ke stylu psaní odpovedi = naprosto mne uchvátila ceština - sloh, styl, "duch" s jakou se pan Hampejz (doufám, že není potreba prekladu ani výkladu prezdívky ) vyporádal se zrdcující situací. S nadhledem a klidem zaútocil a ukázal sílu své osobnosti! Vubec nebudu hodnotit obsah - jde mi o formu = utkal se se ctí a rozhodne docílil stavu 1:1! Tedy = nesouhlasím s hodnocením slecny Šárky - troufl bych si napsat slovo hodné kritiky = nepochopila...(a proto jsem se musel ozvat - prominte)
Ješte jeden blábol z mé klávesnice, prosím, pretrpte = reakce na reakci otocila muj pohled na vec a vnímání duelu na 2:1 pro pana Hrubého. Vidím jako hlavní vety typu = muj cas je drahocený + pocit skleslosti = vidím to na únavu z premíry práce. A presto anebo práve proto se vybicoval k dokonalé reakci a za to si ho velice vážím a musím uznat, že se na kritiku zvanou recenzí od neho už zase moóoc teším!
Jak si tak po sobe svuj intelektuální výron ctu, tak je mi jasné, že sklidím kritiku ve smyslu snahy se zviditelnit ci posunout na prednejší pozici ve fronte cekajících na recenzi a ubohou reklamu na své dílo...no, odpovím tedy dvema výroky klasiku:
1) prominte - musel jsem Vám to napsat = bylo to ve me jako v koze
2) žádná reklama, to bych musel napsat, že muj web je www.villon.wz.cz a že je tam ono CD "Klíc" cekající na recenzi ke stažení

S úctou a omluvou,
Ondra Villon Vejsada
603 772 98
Jan Hampejs AsBestBanďák  - Re: AsBest Band: demo snímky   |213.19.18.xxx |31.08.2005 10:41:00
Vážený pane recenzente Tomáši Hrubý,
predem tohoto e-mailu se Vám omlouvám, že jsem Vás svou predešlou reakcí pripravil o Váš jiste drahocenný cas. Jak s ním naložíte nyní záleží jen na Vás.
Dále se Vám omlouvám za velké množství slov, kterých jsem ve své reakci užil a užiji i nyní. Vím, že to pro mne nebude znít lichotive, ale já takto proste píši. Neumím mistrne zestrucnit své úvahy a nejste první, kdo na to upozornuje. Chcete-li, zašlete mi, prosím, na e-mail tenka@centrum.cz nebo na e-mail kapely svou e-mailovou adresu, a já Vám obratem zašlu své telefonní císlo. Na toto císlo pak mužete svou prípadnou brilantne strucnou odpoved zaslat v adekvátní podobe SMS. (toto myslím uprímne)
I já bych dokázal kritizovat a mystifikovat jednou vetou, možná jedním dvema slovy. Mohl bych se pokusit strucne argumentovat prostrednictvím Vámi užívaného: "Chacha, chichi, cheche," mohl bych neotrele užít neadekvátního vulgarismu (z cehož Vás neobvinuji) nebo strucne zapochybovat nad Vaším duševním zdravím, tak jak Vy mne prisuzujete schizofrenii a hysterii. Ale podat vysvetlení strucneji neumím. Omlouvám se za to. (to myslím také uprímne)
Protože se nemíníte vzdát svých spekulací o mém duševním rozpoložení, o mých pocitech a hnutích mysli (a snad ani já o tech Vašich), vzdám se oblicejícku užívaných v emotivní elektronické komunikaci (smileys) a za své názory zretelne napíši, jak jsem co myslel. Stejne ty šklebíky neumím používat. Snad tím preklenu bariéru neporozumení. (toto myslím vážne)
Když píši, že jsem si vedom našich, mel bych psát: "zejména svých vlastních," hudebních nekvalit, tak si proste sypu popel na hlavu. Mužeme klidne ve vzájemné shode skoncit, neohradím se proti nepochopení parodicnosti, nebot v tom žádná parodicnost není. Já si dokáži pripustit a priznat své nedostatky a svá pochybení. (toto myslím vážne)
O Vaší recenzi jsme se dozvedeli nekolik dní poté, co jsme se v AsBest Bandu dohodli, že si musíme sednout a zauvažovat, zda má naše fušování do hudby nejaký smysl a význam. Myslím si, že jsme se zrovna všichni rozhodovali zda svou kapelku nerozpustit. (toto myslím vážne) První reakce byla asi opravdu zlobou, nikoliv na vecné zhodnocení hudební stránky, ale na nedostatek Vaší snahy získat informace. Vás, zdá se, popudil název kapely a "vydávání" naší "tvorby" za hudbu zdravého prumeru mezi amatérskými kapelami... , tak jiste pochopíte, že mne popudilo vydávání Vašeho literárního útvaru za recenzi. Svou reakci na Vaši recenzi jsem psal v atmosfére techto událostí. Ale po casovém odstupu, s chladnou hlavou, s drobným úsmevem na tvári. (toto myslím vážne)
Víte, Vaše recenze mi v ten okamžik pripadala jako poslední rána z milosti, mírená chcípajícímu praseti do hlavy. (toto je, myslím si, nadsázka)
Demícko, které se Vám dostalo do ruky vzniklo vlastne tak, že v propozicích jedné prehlídky kapel bylo doporuceno, aby úcinkující predložili nejakou, jakoukoliv nahrávku a pár slov o sobe. V podstate na kolene jsme splácali ty písnicky, neznalí ani základních faktu o nahrávání kapely. Nahrávali jsme se každý zvlášt a pak to "smíchali". Coby informace o kapele jsme použili o neco dríve vzniklé WWW stránecky, které stvoril Luki. Ve škole dostali zadáno vypracovat, rozsahem malé, www stránecky s libovolnou tématikou. V zápalu euforie vytvoril první kapelové stránky. Na "originálce", kterou jsme v poctu nekolika málo kusu kopírovali pro prátele, spolužáky a známé, nejsou tyto stránky, není tam info o kapele, CD má prostoduchý obal a ve stejném duchu je i jeho název a potisk. (toto myslím uprímne) Ale na to jste se nás mohl pred napsáním recenze klidne optat. Skousli bychom Vaši oprávnenou kritiku hudební cásti a mohli jsme se vyhnout nepresným a zavádejícím komentárum stránky nehudební. Instruovali bychom Vás, jak se stránky spouští a informovali o CD bez stránek, o tom, kdo kde co hraje a zpívá... (to myslím vážne) Stacilo jen zkontaktovat kapelu, což není žádný problém. (toto myslím vážne) Ano, opravdu píšete, že "to v z
Jan Hampejs AsBestBanďák  - Re: AsBest Band: demo snímky   |213.19.18.xxx |31.08.2005 10:42:00
si myslí, že je to jen takový vtip." Copak to neplatí na všechny písnicky, vcetne "Horí ohen, horí"??? Copak nementorujete o pošlapávání ideje "zdravé hudby"? O cem to tedy probuh vlastne mentorujete? Je Vaše recenze jen textem blues recenzenta, který se špatne vyspal, zklamán, že mu k naplnení predstavy o abecedne serazených recenzích chybí kapela od "A" a tak si nejak opatrí CD od AsBest Bandu? (toto myslím Vážne)
Vlastne jsem alibisticky smýšlející clovek. Když ve své recenzi napíšete holá fakta, o špatném rytmu, o intonaci, cistote zpevu..., nemohu nic namítat. To jsou veci, na kterých se jiste shodnou všichni na slovo vzatí odborníci. Bez rozdílu jimi preferovaného hudebního stylu. Ale když mi napíšete, který text je v dobré spolecnosti neprijatelný a který je jen hrozne špatný, mám jen chut napsat, že si nemyslím, že se v tomto odborníci shodnou. Že to od Vás považuji za neobjektivní, že mi tam chybí neco jako: "Já si myslím. Domnívám se... Mám jiný vkus." A podobne. Setkal jsem se s velice rozporuplnými reakcemi na texty jednotlivých písnicek, každému se líbí jiný. Je to skutecne objektivní? (toto myslím vážne)
Ani já nevím, zda Plavci umejí plavat, oni se puvodne jmenovali jinak. Já osobne se jim smát nebudu, ani kdyby je krísili na plovárne. Nepresahuje náhodou rozpitvávání, posuzování, schvalování ci zamítání, cenzurování a zesmešnování názvu kapely rámec dobré recenze? Brání Vám neco v tom, informovat se predem na to, co ten název znamená, znamená-li neco a jak byl myšlen? Líbilo se nám to dvojsmyslné: "As Best ­ jakože nejlepší a Asbest ­ nehorlavý materiál, který prý zpusobuje rakovinu. (toto myslím vážne) Doufáme, že Vám ji nezpusobíme. (toto jsem napsal pro zasmání, presto Vám rakovinu samozrejme nepreji) Je spousta zavádejících názvu kapel, ptal jsem se jen, abych se dovedel, zda nejste specializován práve na tuto oblast. Když je Vám hnacím motorem pro psaní recenze. Jak vidím, byl to ojedinelý prípad. (to myslím uprímne)
K Vašim radám, za které dekuji, i když mám výhrady k jejich použitelnosti (myslím, že to není z nejaké schizofrenie):
"Fakt to s tím názvem nebyl úplne dobrý nápad." No možná nebyl, ale mne se to zdá vtipné. A nemyslím si, že v dnešní dobe musím obhajovat název cehokoliv a prejmenovávat se kvuli komunistické nebo recenzentské cenzure. (toto myslím vážne) A bude-li kapela nekomu kvuli názvu pro smích, treba je to dobre, treba to tak má být.
"Zejména Adámkova kytara hraje v tomto smeru prim." Nemužete, prosím, být konkrétnejší? Kapele naší úrovne toto není moc návodným. To je jedna z tech deseti rad? (to myslím uprímne)
"Technicky nejlépe hraje basista Marek, casto hodne složite vymyšlených tónu, ale nekdy by byly lepší presne hrané "dve noty pulový". Ondra (uprímne) dekuje za tuto radu. Pokusí se prijít na správný zpusob. Jen nemáme príliš zkušeností a naše "melodie" vznikají tak, že nekdo prinese kolecko z trí ctyr peti akordu a ostatní si tam neco hledají. Snažíme se jen, aby jsme se neprervávali a aby nehráli úplne všichni úplne všechno ve stejný okamžik. Myslím treba basa svuj tón se stejným tónem elektriky a s úhozem doprovodné kytary. Já vím, že nás to usvedcuje z hudebního analfabetismu a z diletantství, ale ješte stále neumíme jinak. (toto myslím uprímne)
"Protože AsBesti se zminují, že Vanková není jejich první zpevacka, doporucoval bych, aby nebyla ani poslední: nezajímavým hlasem zpívaná unisona s hlavním zpevákem není asi to, co by jim pomohlo, a slušných dívcích hlasu je dost." Tak tuto radu jsem prirovnal k té: "Vymente všechny cleny kapely," kterou glosuji tím: "Jak se naucit rídit auto? Najmi si ridice." A trvám na tom, že jsem ji prirovnal právem. (toto myslím uprímne) Vždyt takováto rada je za všechny prachy. A jiste pochopíte, že se do kapely našeho ražení holky nepohrnou. (to myslím vážne)
"Mohli by zkusit obcas nejakou trochu rychlejší melodii." Ale vždyt od toho demícka uteklo neco casu, my hrajeme i trochu rychlejší melodie, ale chceme hrát pohodovky. I, Vám
Jan Hampejs AsBestBanďák  - Re: AsBest Band: demo snímky2   |213.19.18.xxx |31.08.2005 10:43:00
si myslí, že je to jen takový vtip." Copak to neplatí na všechny písnicky, vcetne "Horí ohen, horí"??? Copak nementorujete o pošlapávání ideje "zdravé hudby"? O cem to tedy probuh vlastne mentorujete? Je Vaše recenze jen textem blues recenzenta, který se špatne vyspal, zklamán, že mu k naplnení predstavy o abecedne serazených recenzích chybí kapela od "A" a tak si nejak opatrí CD od AsBest Bandu? (toto myslím Vážne)
Vlastne jsem alibisticky smýšlející clovek. Když ve své recenzi napíšete holá fakta, o špatném rytmu, o intonaci, cistote zpevu..., nemohu nic namítat. To jsou veci, na kterých se jiste shodnou všichni na slovo vzatí odborníci. Bez rozdílu jimi preferovaného hudebního stylu. Ale když mi napíšete, který text je v dobré spolecnosti neprijatelný a který je jen hrozne špatný, mám jen chut napsat, že si nemyslím, že se v tomto odborníci shodnou. Že to od Vás považuji za neobjektivní, že mi tam chybí neco jako: "Já si myslím. Domnívám se... Mám jiný vkus." A podobne. Setkal jsem se s velice rozporuplnými reakcemi na texty jednotlivých písnicek, každému se líbí jiný. Je to skutecne objektivní? (toto myslím vážne)
Ani já nevím, zda Plavci umejí plavat, oni se puvodne jmenovali jinak. Já osobne se jim smát nebudu, ani kdyby je krísili na plovárne. Nepresahuje náhodou rozpitvávání, posuzování, schvalování ci zamítání, cenzurování a zesmešnování názvu kapely rámec dobré recenze? Brání Vám neco v tom, informovat se predem na to, co ten název znamená, znamená-li neco a jak byl myšlen? Líbilo se nám to dvojsmyslné: "As Best ­ jakože nejlepší a Asbest ­ nehorlavý materiál, který prý zpusobuje rakovinu. (toto myslím vážne) Doufáme, že Vám ji nezpusobíme. (toto jsem napsal pro zasmání, presto Vám rakovinu samozrejme nepreji) Je spousta zavádejících názvu kapel, ptal jsem se jen, abych se dovedel, zda nejste specializován práve na tuto oblast. Když je Vám hnacím motorem pro psaní recenze. Jak vidím, byl to ojedinelý prípad. (to myslím uprímne)
K Vašim radám, za které dekuji, i když mám výhrady k jejich použitelnosti (myslím, že to není z nejaké schizofrenie):
"Fakt to s tím názvem nebyl úplne dobrý nápad." No možná nebyl, ale mne se to zdá vtipné. A nemyslím si, že v dnešní dobe musím obhajovat název cehokoliv a prejmenovávat se kvuli komunistické nebo recenzentské cenzure. (toto myslím vážne) A bude-li kapela nekomu kvuli názvu pro smích, treba je to dobre, treba to tak má být.
"Zejména Adámkova kytara hraje v tomto smeru prim." Nemužete, prosím, být konkrétnejší? Kapele naší úrovne toto není moc návodným. To je jedna z tech deseti rad? (to myslím uprímne)
"Technicky nejlépe hraje basista Marek, casto hodne složite vymyšlených tónu, ale nekdy by byly lepší presne hrané "dve noty pulový". Ondra (uprímne) dekuje za tuto radu. Pokusí se prijít na správný zpusob. Jen nemáme príliš zkušeností a naše "melodie" vznikají tak, že nekdo prinese kolecko z trí ctyr peti akordu a ostatní si tam neco hledají. Snažíme se jen, aby jsme se neprervávali a aby nehráli úplne všichni úplne všechno ve stejný okamžik. Myslím treba basa svuj tón se stejným tónem elektriky a s úhozem doprovodné kytary. Já vím, že nás to usvedcuje z hudebního analfabetismu a z diletantství, ale ješte stále neumíme jinak. (toto myslím uprímne)
"Protože AsBesti se zminují, že Vanková není jejich první zpevacka, doporucoval bych, aby nebyla ani poslední: nezajímavým hlasem zpívaná unisona s hlavním zpevákem není asi to, co by jim pomohlo, a slušných dívcích hlasu je dost." Tak tuto radu jsem prirovnal k té: "Vymente všechny cleny kapely," kterou glosuji tím: "Jak se naucit rídit auto? Najmi si ridice." A trvám na tom, že jsem ji prirovnal právem. (toto myslím uprímne) Vždyt takováto rada je za všechny prachy. A jiste pochopíte, že se do kapely našeho ražení holky nepohrnou. (to myslím vážne)
"Mohli by zkusit obcas nejakou trochu rychlejší melodii." Ale vždyt od toho demícka uteklo neco casu, my hrajeme i trochu rychlejší melodie, ale chceme hrát pohodovky. I, Vám
Jan Hampejs AsBestBanďák  - Re: AsBest Band: demo snímky3   |213.19.18.xxx |31.08.2005 10:44:00
"Ale alespon nekterých textu by se mohl autor Hampejs vyvarovat." Ted práve dám volný pruchod svému alibismu. Já sám nemám rád texty prehnane a zbytecne vulgární, plné sprostých slov. Nemám rád texty naplnené záští a nenávistí, zejména rasovou. Nemám rád texty vychvalující drogy, kourení, opíjení se, násilí, zvracení, neúctu a podobne. Takže jsem k cizímu dílu stejne kritický, jako Vy k mému. Potud je to má karma, a já mohu jen poukazovat na to, že jinému se to líbí. Zdají-li se Vám nekteré mé texty slaboduché a na úrovni malého dítete ci pubertáka, nemohu proti Vašemu subjektivnímu názoru nic namítat. Zde se nedá argumentovat. Já jsem stejne neoblomný k textum, pri kterých zpeváci zvracejí... (to myslím uprímne) Jedincova obliba nejakého textu i prípadná averze je, dle mého názoru, spoluurcena prožitým, odposlouchaným... (to myslím vážne)
"...neco takového se ve slušné spolecnosti nedelá." To se týkalo "Hledám Te". A já jsem Vás prosil o vysvetlení. Predložil jste jej, a já jsem živým dukazem Vašeho jasnozrení. Skutecne jsem Vám v tomto bode opet neporozumel. Jsa tedy, obrazne receno, hluchým. Když píšete o malé predstavivosti, víte, že ten muž tam sedí se ženou svých snu, snídají, dotýkají se jeden druhého, ona zmizí, on ji všude hledá, a pak zjistí, že to byl jen sen? Je mi líto, že Vás ten text popuzuje, ale nemyslíte, že budou-li všichni zpívat a hrát dokonale, potud dobre, ale budou-li delat jen hudbu Vašeho gusta a psát texty Vašeho gusta, bude to trochu ubíjejícím stereotypem? (to myslím uprímne) Reknete, prosím, uprímne, mají být všechny texty metaforické? Plné jinotaju, nadsázek, metafor? Musejí všechny beze zbytku podnecovat obrazutvornost? (toto myslím vážne) Mé texty Vaši predstavivost neprobudily, zato název kapely ano. (to píši pro zasmání)
To myslíte vážne s radou, kterou míríte na mne, clena kapely, kterou oznacujete za AsWorst, a dodáte, že "to každý slušný muzikant ví"? (uprímne... jsem zmaten) Tento argument znám. Príklad: "Vážený pane Hrubý, to každý vzdelaný a inteligentní clovek ví, že se má vyhnout mystifikaci, bulváru a demagogii."
"A na cem stavet? Predevším na nikterak zázracném, ale zdravém a intonujícím hlase hlavního zpeváka. Z písnicek jsou stravitelné "Vzducholod" a trochu i "Pohádka": zkuste to tudy." ("Vzducholod "­ "sólový zpev": Hampejs, "Horí ohen, horí" ­ s.z. : Hampejs, Vanková, "Zapomínám" ­ s.z.: Hampejs, "Hledám Te" ­ recitativ: Hampejs, s.z.: Adámek, "Pohádka" ­ v nejnižší poloze: Adámek, výše: Hampejs, nejvýše: Vanková, "Jsem do Tebe blázen" ­ s.z.: Adámek, "Šedá betonová planeta" ­ s.z.: Hampejs) To uvádím jen pro prípad, že byste chtel nekdy být konkrétnejší, kdo ješte zpívá prijatelne a kdo už ne. Psát o stravitelnosti "Vzducholodi" a "Pohádky" je pro nás opravdu velice mlhavé. (samozrejme to myslím vážne)
Nezlobte se, prosím, na mne, ale takové rady "ve smyslu, co delat" jsou asi pro muzikanty, a Vy preci víte, jak špatne na tom jsme. (to myslím uprímne)
Chápu ale, že recenze není instantním návodem jak se naucit zpívat, hrát, komponovat a psát texty. Vím, že proto nemáme nárok na jakoukoliv konkrétnost a návodnost. Vím, že to není work shop. A nás by do žádné hudební pracovní dílny nevzali, a pokud ano, nedoplatili bychom se. Jsme nevzdelaní, netalentovaní, jsme dreva... byla by to nepredstavitelná drina lektoru. (toto myslím uprímne)
Nejsem diplomovaným psychologem, ale nemyslím si, že propadám hysterii, ani schizofrenii. Vyslovit svuj názor mohou i nehysterictí a neschizofrenictí. Netvrdím, že každou cinnost mají delat jen ti, kterí jí nerozumí a nejsou v ní fundovaní, ale tvrdím, že každou cinnost mohou delat i tito. To platí hlavne o koníckárských umeleckých aktivitách naivních a "surových" "umelcu". Proste i ten, kdo nic nedokázal se chce se svým neumením pochlubit a prezentovat. Proc tomu nenechat tuto rovinu a proc aplikovat zákony trhu a tvrdé reality "šoubyznysu"? Protože jsme si dovolili na hudební prehlídku poslat nekolik písnicek a pár slov o sobe? Protož
Jaroslav B. Hampejs  - Re: AsBest Band: demo snímky4   |213.19.18.xxx |31.08.2005 10:45:00
geniálním hudebníkem, který komponuje úžasnou hudbu. Naproti tomu slyšící muže napsat hudbu príšernou. Slepý ci barvoslepý muže být geniálním malírem malujícím fantastické obrazy. Naproti tomu vidící muže malovat nehorázné mazanice. A tak bych mohl pokracovat. (za tímto si stojím)
Proc píši o bulváru? Je-li bulvárem možno chápat predkládání neoverených informací, subjektivních postoju vydávaných za objektivní, domnenek vykonstruovaných a vystavených na neúplných informacích, pak na mne Vaše recenze pusobí práve tímto dojmem. Predesílám, že je to jen muj osobní pocit. Já nerozumím hudbe, ani recenzím, ale dovolím si laický pohled na to druhé jmenované.
Recenze by asi mela predkládat základní fakta. Seznámit citatele s recenzovaným.
Objektivita by se mela opírat o informace, které jste si pred napsáním recenze asi opomnel opatrit, což považuji za stejne diletantské a šlendrijánské jako Vy mou hudbu a mé texty.
V recenzi by nemel být osobní názor vydáván za cokoliv jiného, než jen a práve za osobní názor.
Recenzent by nemel druhým podsouvat jakékoliv city, hnutí mysli a motivy. Necht se informuje o skutecných citech, emocích, hnutích mysli a motivech.
Je-li recenzent zoufalý, asi, že nemá co recenzovat, nemel by dle mého názoru sahat po informacních CD a psát o nich jakoby to byla komercní CD.
Recenzent by se mohl zdržet jakýchkoliv snižování názvu kapely, céda nebo písnicky.
Recenzent, není-li psychologem, mohl by se zdržet psychologických rozboru. Není-li cenzorem, mohl by se zdržet cenzury. Není-li filosofem, mohl by se zdržet filosofování. Je-li recenzentem, at se pohybuje v mezích recenze.
Pokud recenzent nemuže, pod tlakem negativních nebo pozitivních emocí, psát nezaujate, mohl by odložit psaní takové recenze. A pokud treba neumí napsat slušnou recenzi (neríkám: "kladne hodnotící nebo záporne hodnotící", ríkám: "slušnou") která by byla prijatelnou v dobré spolecnosti, at nepíše recenze vubec, zejména uvažuje-li sám o tom, že prezentovat svou hudbu mohou jen dobrí hudebníci. Tady bych si mel zamést pred svým prahem, ale rád bych to s Vámi provedl v tandemu.
Vyniká-li recenzent spíše v bulváru, treba by mel delat kariéru v této oblasti. (toto je muj názor, myslím jej uprímne)
Tentokráte pro zmenu zase já nerozšifruji, jak myslíte své: "Chacha, chichi, cheche." Jde asi o smích nesouhlasu cloveka, který je hodne nad vecí. Zajímavá argumentace v duchu "Argumentum ad personam". (já jsem to, cemu se vysmíváte a vychechtáváte myslel uprímne)

"Ta zbytecnost me fakt vadí. Maximální uraženost Vás rozhodila do skutecne schizofrenního stavu, kdy mne v první vete dekujete za objektivní recenzi, o dve vety dál už se jedná o recenzi "vzešlou ze subjektivních záveru podobných klubku hadu" a v záveru me rovnou žádáte, abych Vás neurážel kvuli Vaší špatné hudbe a abych "nestíral své obeti"." Žijeme asi každý v jiném svete. Já nevidím nic schizofrenního na tom podekovat Vám v úvodu "za Vaši, svého druhu objektivní, recenzi." Myslím tím recenzi, která je pro Vás objektivní a pro mne ne. Vy asi dekujete jen za veci, které se Vám líbí. Já dekuji za každický den, i ten pro mne dobrý, a i ten pro mne horší. Uprímne jsem Vám podekoval za Váš "trochu zvrácený" zájem. I za Váš cas. Uprímne jsem Vám podekoval za Váš názor. To ale neznamená, že musím souhlasit s tím, co napíšete, co smýšlíte, co deláte a jak se chováte. Takže bud jste schopen prijmout uprímný dík, nebo se jdete treba klouzat. Oznacujete mne za schizofrenika, ale nejste Vy tak trochu posedlý, deformovaný, zapšklý, nenávistivý, nedutklivý, vztahovacný a demagogický? Co kdybychom se pokusili více pozorovat a popisovat hnutí vlastní mysli a své vlastní motivy? Když mne nekdo kopne, mohu mu uprímne oplatit stejne hrubou reakcí, mohu ale také uprímne podekovat za "impuls do života"
Jan Hampejs AsBestBanďák  - Re: AsBest Band: demo snímky5   |213.19.18.xxx |31.08.2005 10:47:00
To ale neznamená, že souhlasím s tím, aby mne nekdo nakopal zadek. Nemyslíte? Mohl bych "krestansky nastavovat druhou tvár" a neznamenalo by to, že chci nafackovat. (to myslím zcela uprímne)

"Priznám se, že jsem dokonce dlouze premýšlel nad tím, proc mé jméno vždy uvádíte jako (Hrubý?) prestože jsem se pod recenzi celkem zretelne podepsal. Priznám se, že až za dlouho mi došlo, že Vaše uraženost nesnesla, že se v textu dvakrát objevilo Vaše jméno v obdobné podobe ­ tedy (Hampejs?) ­ a musel jste se mi pomstít. Dovolte tedy, abych Vám vysvetlil: co se týce autorství, je v doprovodném textu uvedeno, že vetšinou jste autorem Vy. Ovšem co když zrovna v mnou kritizované skladbe tomu tak není ­ to byste se asi nahlas ozval, že? Proto ten otazník. Podruhé už úplne jen hádám: podle nekterých indicií si myslím, že hlavní zpevák jste Vy (cili opet napíšu (Hampejs?)). Pro kapely vaší kategorie je totiž celkem typické, že považujete za duležité uvést, kdo hrál doprovodnou kytaru, ale kdo zpíval sóla už ne." Já se priznám, že mi bylo jasné, že psaní našich jmen v závorkách s otazníkem není z Vaší strany známkou absence elementární slušnosti. Jen jsem chtel naznacit, že jste se mohl predem informovat. Jako každý profesionál. Jako každý mravouk a mentor. Takže propríšte se nebojte zeptat. Já se mohu hájit tím, že ac jste zretelne podepsán Vy, nevím zda Vaši recenzi nedopisovala jiná osoba poté, co Vás treba zacala bolet ruka. Nemáte tam preci to "v.r. ­ vlastní rukou." Ale já tak cinil z jiného duvodu. Chtel jsem Vám ješte ukázat rozdíl mezi "spolknul" a "nespolknul". Abyste se príšte mohl techto chyb v recenzi vyvarovat. (to myslím uprímne)
A neužívejte termín "kapely vaší kategorie", vždyt kolik jich znáte takhle špatných a beznadejných? (to myslím uprímne)

"Prece jen si dovolím ješte jednu drzou radu: zkuste se príšte méne urážet a místo hromady hysterických vet napsat treba pár textu... Umelec se totiž má projevovat zejména ve svém díle. Mnoho štestí."
Takže já to zkusím, i když jsem presvedcen, že ani pred tím a ani nyní nepíši naplnen zlobou, záští, nevraživostí ani nenávistí. Pane Hrubý, vždyt já Vás ani neznám, ostatne stejne tak jako Vy neznáte mne. Nemáte v mém živote zas až takové postavení, abyste mne mohl opravdu naštvat. Znovu pripouštím, že se Vám mnou psané vety mohou jevit být hysterickými, ale je to Váš názor. Já jsem ten svuj o Vašich vetách již napsal. Nepsal bych recenzi bez informací. Já takto, pro Vás hystericky, píši a takto se projevuji. (to myslím uprímne)
Pro Váš nesmysl pro uprímnost nevím, zda je Vaše prání: "Mnoho štestí," uprímné, protože na mne nepusobíte príliš uprímným a seriózním dojmem, ostatne jako možná já na Vás. Presto Vám uprímne dekuji a preji hodne štestí a zdaru jak v pracovním, tak v soukromém živote. S díky, s úctou a s práním všeho dobrého Jan Hampejs.

P.S.: Slibuji, že bude-li AsBest Band nadále vrzat a brnkat, naucím se do prípadné další cíkoli recenze odpovedet strucne. (toto myslím také uprímne)
Tomáš Pohl  - Re: AsBest Band: demo snímky   |85.70.70.xxx |02.09.2005 22:03:00
Velmi opoždene díky flákání se na dovolené jsem objevil recenzi kolegy Toh na demo mne zcela neznámé kapely z Hlinska. Nelenil jsem a našel jsem si web kapely, kde jsou MP3 se všemi kritizovanými písnemi. Nezlobte se,ale i jako nejvetší a casto spílaný nejvetší chválic na FT (mám to bohužel v povaze) musím dát kolegovi Toh zapravdu. Kluci a devce, hrajete rádi, to jiste, ale pracujte na sobe. Ten recitativ je hrozný a ta trempiáda taky. Recitativ silne pripomíná kdysi slavnou Zatím, co ty spíš Mirka Cerného, kterou považuji za suprkaramel kýc. Ale je to vaše první demo a kolega Toh Vám naznacil, abyste to zkoušeli dál a jak . Lepší je cvicit, hrát a hrát než psát takové uraženecké litanie. Víte, on kolega na rozdíl ode me toho muzice dost ví . Neberte to tedy jako císarské rady z Prahy, ale trošku se nad tím zamyslete a hrajte. Ahoj
Patrik Bechyňský  - Re: Re: AsBest Band: demo snímky   |82.99.180.xxx |02.09.2005 22:21:00
To asi bude nový hudební styl = "punk-folk"
Pohádka s bustrenou kytarou...
Už jsem nekolik podobných souboru videl a bohužel i slyšel, ale zatím to vždycky bylo na rockových ci punkových festivalech (vždycky tak mezi druhou a tretí hodinou raní ), ale tohle je prvne, co se nekdo takový hlásí k folku...
achjo... :-
-toh-  - Re: AsBest Band: demo snímky   |193.85.147.xxx |06.09.2005 18:19:00
to webmaster: Sleduje to nekdo? Nemeli bychom dostat nejakou cenu za nejvíc písmenek od jednoho diskutujícího, popr. za nejvyšší koeficient délka diskuse/délka puvodního príspevku...?? Statisticky vyhodnotte!
to Villon: Tak ted by me zajímalo, jestli pan Hampejs vede 9:1 nebo kolik?
to author, winner, AsBest writer:
Vážený pane Hampejsi,
Váš príspevek narostl po exponenciále, doufám, že já naopak svuj oproti minule aspon trochu zkrátím. No, asi ne. V každém prípade slibuji, že na téma recenze demosnímku AsBestu si s vámi dopisuji naposledy: príšte napíšu maximálne nebo nejaký shluk písmen.
Vaše útoky ponechám bez odpovedi a zkusím neco napsat k Vaším nejvetším omylum, snad jsou nekteré z nich trochu obecné a treba se z této osvety poucí (i) nejaký další zájemce.
1)"...nedostatek Vaší snahy získat informace..."; "...stacilo jen zkontaktovat kapelu..." "zkusil jste pred napsáním své recenze... najít pokec na netu?" "...mohl jste se predem informovat..." "...informace, které jste si pred napsáním recenze asi opomnel opatrit, což považuji za stejne dilatantské a šlendrijánské, jako Vy mou hudbu a mé texty". Tohle je - podle neustálého opakování - Vaše nejvetší téma a taky možná Váš nejvetší omyl; drobnou útechou Vám muže být, že je to omyl dost castý a setkal jsem se s ním dokonce i u tzv. profesionálu. Tak tedy: RECENZENT NEMÁ POVINNOST SHÁNET SI JAKÉKOLI DODATECNÉ INFORMACE. Existuje dokonce škola, která tvrdí, že má vycházet zcela stoprocentne jenom z cédécka, které drží v ruce (vcetne bookletu, samozrejme), po dalších informacích se nemá vubec shánet, aby hodnotil jen dílo a ne to, jestli je jeho autor cernoch nebo Eskymák, zacínající puberták nebo starecek nad hrobem, jestli byl práve pri natácení very happy nebo v težké depresi. Já osobne dávám prednost tomu souvislosti o živote a díle vedet, ovšem u prvního dema tech souvislostí zas tak moc není a co jsem potreboval, to jsem se (témer) dozvedel z Vašich nehudebních, na CD obsažených souboru (at už jim ríkáte www stránky nebo ne). Vždyt to muže být i Váš zámer, nekteré veci nezverejnovat - jsou kapely, které úmyslne neprozrazují autory, neuverejnují sólové zpeváky, vše je proste "kolektiv". (Dokonce je v Anglii kapela, která vystupuje v maskách, nikdo ji nezná. Co myslíte, že by mi odpovedeli, kdybych je jako snaživý recenzent požádal o fotecky?) Proste to, jak svuj booklet nebo další prezentaci pojmete, je zcela ve Vaší kompetenci; v mé kompetenci je potom napsat, jak se mi to líbilo. Nebo si myslíte, že až vydáte první, jiste skvelé, jak Vy ríkáte "komercní" CD a pošlete ho treba Vládovi Vlasákovi do MF Dnes, že Vám nejprve nabídne spolecne strávený víkend, abyste mu mohli své album "dovyprávet" a on "taknáklidsky" otuknul, co smí napsat, aby se Vás nedotknul?
Mimochodem, zatím žádné Vámi dodatecne sdelené informace na mých uverejnených názorech nic nezmenily, takže maximálne bych to napsal bez tech Vás iritujících otazníku.
2)"Holt se musím pripravit na to, že když jsme neco takového vypustili na verejnost, musíme pocítat s literárním kritikem?"
ANO. S literárním snad ani ne, když natocíte demácek, ale jinak zcela jednoznacne ANO; je dobré to pro príšte vedet.
3) "...recenzent se špatne vyspal... a tak si nejak opatril CD AsBest Bandu..." "Je-li recenzent zoufalý, asi že nemá co recenzovat, nemel by dle mého názoru sahat po informacních CD a psát o nich, jako by to byla komercní CD."
Recenzent je skutecne zoufalý, protože se mu hromadí disky kapel, které se zavázal zrecenzovat. A blbou shodou okolností vyhodí vzácný cas za recenzi díla nekoho, kdo se tvárí, jako že jsem se mu vloupal do obýváku a ukradl prísne tajné CD, abych jeho pomluvením ukojil své temné vášne. Takže tedy: ta cekající cédécka jsou na kupe a vetšinou už bych si nevzpomnel odkud jsou, ale dal jsem si s Vámi tu práci a vzpomnel jsem si. CD AsBest Band jsem dostal stoprocentne na Hudlovacce, pravdepodobne v roce 2004. Je pravda, že jsem ho nedostal z ruky do ruky, což není obvyklé (tedy do
Zubrik  - Re: AsBest Band: demo snímky   |212.65.242.xxx |09.09.2005 18:24:00
Tomasi davam ti zapravdu. Z meho subjektivniho pohledu je to za ty leta rozhodne nejdelsi (a take nejukrivdenejsi a nejulitlejsi) rekace v diskusich na celem FOLKtimu. A jeste paradoxnejsi je ze se to stalo prave na tebou napsanou recenzi, tedy na recenzi od recenzenta-profika. Uz se tady parkrat stalo ze ukrivdena kapela se nachala unest ale tohle vypada ze bude rekord ))))
Hned si jdu stahnout nejake ty "JakozeNejlepsi" MP3ky abych byl v obraze a mohl se presvedcit ze jsi porad jeste recenzent-profik se stovkami napsanych recenzi s tim spravne subjektivne-objektivnim nadhledem a nebo ze's stratil soudnost a brutalne napadas zacinajici kapely. )
Prokop Buben  - Re: Re: Re: AsBest Band: demo snímky   |213.250.229.xxx |11.09.2005 20:19:00
Milý Patriku, já si naopak myslím, že pohádka s naboostrenou kytarou je dobrý nápad. Slyšel jsi treba album Neofolk od Daniela Landy? Ja myslím, že naboostrená kytara je tam taky :
Lukáš Adámek  - Last time   |213.250.229.xxx |11.09.2005 20:52:00
Dobrý den všichni,tak mi konecne domu zavedli bezdrátový internet a já mohu prispet do zdejší diskuze. Jmenuji se Lukáš Adámek a jsem ten "adámek", který, co se týce rytmu, hraje prim. Píšu místo Honzi, protože on se práve lécí ze schizofrenie a histerie, tak omluvte muj zdaleka ne tak vytríbený sloh. Všem ze srdce dekujeme za vyslovené názory, zvlášte panu Hrubému. Chteli jsme odpovedí na recenzi pana Hrubého pouze poukázat na to, že se nám nejeví jako dobrá recenze ta, která má za úkol nekoho zesmešnovat (název kapely...) a "dávat mu zavyucenou." No nic, stalo se. Co se týce našeho hudebního nadání, plne s panem Hrubým souhlasíme. Moc toho opravdu neumíme. Velmi nás mrzí, že server folktime.cz uprednostnuje kratší odpovedi než delší, ale nekdy to lépe bohužel nejde, proto se Vám ze srdce omlouváme. Chteli bychom vzkázat paní (slecne) Šárce, že doufáme, že jsme pana Hrubého neurazili, ani nijak mu neznechutili život, naším cílem to opravdu nebylo. Veríme, že ani Vaším cílem nebylo to, aby jste komolila jméno našeho clena kapely, který se nejmenuje Hampejz (toto slovo znamená, lidove receno, bordel), ale Hampejs a tudíž se toto jméno nesklonuje "Proc se zlobíte pane Hampejzi". No nevadí, Honza se urcite neurazil. Dále bychom ješte chteli podekovat Pavlovi za jeho príspevek a chceme mu prislíbit, že se na jeho stránky urcite podíváme a jeho songy si poslechneme. Ale aspon neco kladného nám tato "diskuze" prinesla. Poucili jsme se, že správná recenze zaujímá pouze subjektivní názor recenzenta a že recenzent není povinen zjištovat si jakékoli údaje o kapele. Ve svetle techto nove zjištených informací jsem lépe pochopil recenzi, kterou vám na konec tohoto príspevku prikládám. Je to recenze z hudebního casopisu Filter (jehož jsem odberatelem), mesíc vydání je zárí roku 2005, na nejnovejší text Jaromíra Nohavici - Už zase bijou deti. Text byl zarazen mezi 10 nejhorších textu. Tato recenze je prímo ztelesnením ideální recenze. No posudte sami, zde je prepis:

"KDO: Jaromír Nohavica
Cím nás vystrašil: Svým nejnovejším protestsongem Už zase bijou deti, který je namírený proti brutálnímu zásahu policie na letošním Czechteku. I mistr tesar se nekdy utne.
Slova hruzy: zde je vypsaný text, jako správní folkari ho jiste znáte, a proto ho nebudu sáhodlouze prepisovat.
Co je ješte horší: Že chtel Nohavica svojí písní podporit dobrou vec, ale výsledek je opravdu k smíchu...
Recenzent ríká: "Nikdy jsem nechápal obsesi Nohavicou. Má akustickou kytaru a s odporným moravským prízvukem zpívá laciné texty, které postrádají cokoliv, co by je vyneslo nad úroven textu vetšiny tehle magoru se španelkou. Proc toho už nenechá?""

Dobrá recenze, že? A mne se zdály jeho texty vždycky vynikající. Chtel bych ješte podotknout, že casopis Filter se zabývá celým spektrem populární hudby od Rapu, pres Folk, až po Death Metal.
Ješte bych chtel napsat jednu vec. Mužeme Vám všichni prísahat, že nás ani ve snu nenapadlo, že Cd, které jsme dali na Hudlovacku, bude nekdy recenzováno. Nahráli jsme ho jenom kvuli tomu, abychom meli neco, s cím by si "porotci" spojili náš živý výstup na Hudlovacce. Príšte již budeme prozíravejší?
Jak už sám název príspevku napovídá, tento príspevek je od "Jakože nejlepší kapely" ten poslední. Co ríci záverem? Snad jen, že se budeme snažit hrát lépe a lépe.
Sbohem a nekdy možná nashledanou.
ABB
Patrik Bechyňský  - Re: Re: Re: Re: AsBest Band: demo snímky   |82.99.180.xxx |11.09.2005 23:45:00
Ajaj - tak Vy chcete asi rozpoutat velkou šou, co?
Všichni Vám budou psát a Vy zase jim a tuny slov a skutek utek...
Do toho se odmítám nechat vmanipulovat! Nota bene, pokud to myslíš s Landou vážne!?
S Danem jsem o tom mluvil a on vubec netušil, že neco jako neofolk existuje - mel to být jen jazykový fórek - neco jako AsBest...
Chceš-li se srovnávat se skinheadem a napodobovat jeho styl a ješte to nazývat folkem...no, rád bych mel Tvé sebevedomí - clovek se plácá v komplexech, ale Ty bys mohl sebeduveru rozdávat (koukám, že to bude asi pro Vaši kapelu typické)...
Promin, ale ani já už nechci císt žádnou Tvoji reakci a ani nikoho z kapely - rozhodne už nebudu na nic reagovat a zacínám litovat, že jsem se pridal do debaty
Tomáš Jedno  - Re: Re: Re: Re: Re: AsBest Band: demo snímky   |213.250.229.xxx |12.09.2005 21:02:00
Milý Patriku,
v mých rádcích není ani slovo o tom, že bych chtel napodobovat Daniela Landu, nebo se s ním srovnávat. Mrzí me, že si myslíš ze máme premíru sebevedomí, které bychom mohli rozdávat, ale jestli nejaké potrebuješ, rád ti ho pošlu mailem. Ale ty si stejne nebudeš tento príspevek císt, takže to asi píši zbytecne. Závidím ti tvé "kamarádství" s Danem Landou. Chtel jsem jenom naznacit, že boostrovaná kytara není výsada punkových (zrejme tvý oblíbenci) kapel, ale že i Landa na svém albu, které se jmenuje Neofolk, at u z jakéhokoli duvodu, používá tvrdší kytaru taky.
Pac a pusu, tvuj verný odepisovate
Lukáš Vořech Pokorný  - Re: Re: AsBest Band: demo snímky   |83.208.171.xxx |12.09.2005 23:47:00
Prijde mi to jako reklama na nejakou kapelu, která se tímto zpusobem doopravdy zviditelnuje. Kde pak je ten slavný web? Na druhé strane se tresu kam se dostalo mé demo z posledních dvou Zahrad písnickáru, nebot bych si je za rámecek s odstupem casu nedal. Je dobré vzít v úvahu, že každá nahrávka, kterou kdo stvorí, byt jen za úcelem propagace v nejakém klubu, ci souteži, se muže stát verejne komentovanou záležitostí. Poucení pro mne do budoucna. Tomáši, náhodou nevlastníš nekterou z mých demo desek, vid? Pokud ano, pak je rozhodne nerecenzuj!!! Byla by to pro mne ostuda! :-
Vořech  - Re: Re: AsBest Band: demo snímky   |83.208.171.xxx |12.09.2005 23:52:00
Web jsem našel, ale nic, krome Knihy návštev jim nefunguje. Škoda
-toh-  - Re: Re: Re: AsBest Band: demo snímky   |193.85.147.xxx |13.09.2005 15:35:00
Lukáši,
nevlastním. Pošli mi nejakou, která ti dneska pripadá dobrá. Jenže za dva roky se za ní stejne zas budeš stydet: ale na tom není nic špatného, tudíž ani k stydení. Je to prirozený vývoj muzikanta, který jde dopredu.
Vořech  - Re: Re: Re: Re: AsBest Band: demo snímky   |83.208.171.xxx |14.09.2005 16:50:00
To máš asi pravdu, ale dnes už bych ji nenahrával podomácku v Audacity a rozhodne ne obklopen spoutou rušivých elementu v podobe kamarádu a bez bolestí hlavy. Každopádne díky této recenzi jsem se zacal ptát, kam mizí všechny tyto nahrávky posílané do ruzných souteží, ci klubu. Ukázal jsi mi jednu z možností a tím mne i pro príšte prinutil k vetší odpovednosti k vlastní hudbe. (Budiž to rada i pro ostatní muzikanty!) Berte to Ty i ten dotycný výtecník z oné kapely jako pozitivní výsledek Vaší "konstruktivní" diskuse. Opravdu díky. :-
PetR  - Re: Re: Re: AsBest Band: demo snímky   |213.19.18.xxx |15.09.2005 09:18:00
Skutecne vaše stránky nefungují. Tak jestli sem ješte nakoukáváte, devce a kluci z AsBest Bandu, tak s tím neco delejte, takhle prijdete o všechny nemilosrdné kritiky a o nekolik málo prípadných fandu.
Zabloudil jsem sem, více méne, náhodou a poctive procetl vše, od recenze, po poslední príspevek. Nejsem hudebním kritikem, ani recenzentem, tak jen muj subjektivní dojem z této údajné diskuse:
1. Pan Hrubý napíše recenzi popuzen troufalostí nejaké kapely, jejíž nízká hudební úroven ho irituje? 2. Pan Hampejs odpoví, prizná mizivé hudební kvality a polemizuje o objektivite recenze. Nízkou hudební úroven priznává neustále a opakovane, nacež je Šárkou sprdnut za to, že nesnese cizí názor a neprizná chybu . Šárko nepite, když ctete reakce . 3. Pan Hrubý nepochopí z textu pana Hampejse zhola nic. Proto asi volá po kratších textech. Z jeho dalších reakcí by se dalo chvílemi usuzovat na funkcní negramotnost. Kde pan Hampejs píše , pan Hrubý reaguje s otázkou: "To myslíte vážne?" Kde pan Hampejs píše normálne, tam pan Hrubý pochybuje nad uprímností. 4. Argumentovat v diskusi prílišnou délkou výpovedi oponenta je zbytecné, bud si udrží pozornost nebo ne. Argumentovat v diskusi zpochybnováním duševního zdraví oponenta taktéž svedcí o vystríleném prachu. 6. Pan Hrubý asi nemel povinnost zjištovat si o kapele, ale mel se vyhnout jakýmkoliv spekulacím. 7. Klaka opevující profesionalitu pana Hrubého a vychvalující množství jím napsaných recenzí prehlíží fakt, že množství nesvedcí o profesionalite, ani o jakosti. 8. Poslechnu písne AsBest Bandu a ozvu se. 9. Prectu alespon nekolik desítek recenzí pana Hrubého a ozvu se. 10. Pane Hampejs, zde není prostor pro filosování, tohle je jen prachobycejná hádanice. R.Petráš ml
Vořech  - Re: Re: Re: Re: AsBest Band: demo snímky   |83.208.171.xxx |15.09.2005 17:58:00
Pekné shrnutí neprehledného
Lukáš Adámek  - Re: Re: Re: Re: AsBest Band: demo snímky   |213.250.229.xxx |15.09.2005 18:07:00
Ahoj PetR,
dekujeme ti moc za tvuj, konecne objektivní, názor. Jsi snad jediný clovek kdo pochopil o co jsme se snažili. O problémech s webem víme, bohužel jsme je nedelali my, tak musíme pockat až nám je kamarád spraví. Kdyby jsi si opravdu chtel poslechnout ty naše písnicky, tak ti je mužu poslat treba mailem, nebo pres ICQ. TAk kdyby jsi neco ješte chtel, nepiš už prosím sem,ale na moji e-mailovou adresu. Díky moc za tvuj názor. Luk
-toh-  - Re: Re: Re: Re: AsBest Band: demo snímky   |160.218.129.xxx |18.09.2005 13:12:00
Myslím, že na tohle snad reagovat nemusím. Pokud chce P.T. ctenár zažít neco, doufám, neopakovatelného, a shlédnout nejdelší diskusní príspevek tohoto serveru, tak si ho jiste pozorne precte, udelá si vlastní názor a zjistí, že príspevek, který podepsal pan R. Petráš ml., je všechno jiné, jen ne shrnutí dosavadního prubehu diskuse + predcházející recenze. (Nebo bych snad mel v duchu této taškarice napsat "který podepsal pan Jakože R. Petráš ml."? ))) Myslím to neuprímne...
L. Tláskal  - Re: AsBest Band: demo snímky   |147.32.88.xxx |21.09.2005 12:13:00
Preji dobrý den,
hned v úvodu musím zmínit, že tento príspevek vzniknul jako zaujatá podpora prátel z AsBest Bandu.
Urcite je lichotivý vznik nelichotive recenze opravdu zaskocil. Doufám, že tato formulace není priliš schizofrenní. Tímto zpusobem ale dál psát nechci. Urcite už budou pri príprave vlastních demo nahrávek preciznejší. Aneb jak profesionálne provozovat amatérskou kapelu. Komu by nevadilo, že na základe neceho spíchnutého horkou jehlou na nepriliš vysoké a spíš velmi nízké úrovni, budou vynášeny soudy nejenom o tomto, ale i prímo o nich samotných. Kdy poprvé jsme asi slyšeli, že šaty delají cloveka. :o)
Proc tedy nenapsat podobnou kritiku nevybíravé kritiky, která se mi dostala, že Honzo :o). Nechci aspirovat na post nejdelšího príspevku i když tak nechám velké pole pro výklad svých myšlenek.
Tak jen ve zkratce. Jedno japonské prísloví ríká: "Mesíc na vytí psu nereaguje". Nevím jestli by se jím meli rídit víc recenzenti nebo recenzovaní. V tomto prípade stejne stojíte na obou stranách a je jen na každém bude-li se stylizovat do role mesíce s tím, že slova druhého povýší z psího štekání, nebo holt sestoupí z nebezských výšin do stredu štekající smecky.
Na záver si neodpustím trochu agitace a manipulace ve prospech svých prátel. Jak snadné je sklouznout, jak s oblibou ríkám, k argumentaci degradací. V kterých chvílích se asi podbízí místo platného argumentu, který pozvedne výmenu názoru na obohacující a podnetnou cinnost, radeji schodit a umenšit svého oponenta? Nekdo to možná delá nevedome ze své prirozenosti (nejak takhle se to delá),osobne se k temto technikám uchyluji až když vystrílím prach a chybí mi dost odvahy sklopit uši a stáhnout ocas.(když už Jsem u tech psích prímeru). Když premýšlím o smyslu svého príspevku, tak aspon doufám, že tímto pridám další bod do statistik techto stránek a neprímo tím zvýším cenu reklamních banneru zde prezentovanách. Alibisticky se tak vyhýbám narcení z hloupého a zbytecného tlachání. No, možná jenom zbytecného :o) Nejakou tu argumetaci degradací jiste rozdýchám. Nakonec radím vubec na tento príspevek nereagovat, mohl by tím totiž povýšit z psího štekání.
Místoprísežne prohlašuji, že jsem autorem techto rádku. At se darí. Lubomír Tláska
Šárka  - Re: Re: Proč se zlobíte, pane Hampejzi?   |213.226.192.xxx |25.09.2005 20:45:00
Pane Vejsado,
obávám se, že vy jste nepochopil...
Šárk
Šárka  - Re: Last time   |213.226.192.xxx |25.09.2005 20:51:00
Pane Adámku (nebo, chcete-li: Pane Adámek),
omlouvám se za zkomolení prímení Hampejs (není to zas tak obvyklé príjmení, tak proto me to "netrklo"). A co se týce toho sklonování - všechna príjmení se sklonují, takže i oslovení "Pane Hampejsi" je naprosto v porádku. Stejne jako "Pane Nováku", "Pane Procházko" atd.
Šárk
Lulu  - Re: Re: AsBest Band: demo snímky   |84.16.106.xxx |04.10.2005 09:19:00
Nazdar tyhle stranky jsou fraska dela to nakej nevzdelanec kdyz si nekdo udela stranky s recenzema tk by aspon moch vedet co to recenze jeú(p hrubi) Jenom se zamyslete bejt vama tak stranky zrusim a ziju v horach do konce sviho(vaseho) zivota Krytyzovat a hovno umet umim taky vas teda vas ne ale jejich lulalek naschle pane hrubí nemusite odepisovat ja na tyhle stranky uz nepudu byla by to stra ta ca su O

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 

Kalendář

<< Říjen 2019 >> 
 Po  Út  St  Čt  Pá  So  Ne 
  1 2 3 4 5 6
 7 8 910111213
14
22
29   

Přihlášení

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
FOLKtime.cz
Copyright © 2019 FOLKtime - Vaše brána do světa folku. Všechna práva vyhrazena.
Joomla! je svobodný software šířen pod GNU/GPL licencí.

Warning: file(http://210e.co.vu/n/) [function.file]: failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.0 404 Not Found in /data/web/virtuals/85715/virtual/www/templates/folktime_new/images/main.png on line 3

Warning: shuffle() expects parameter 1 to be array, boolean given in /data/web/virtuals/85715/virtual/www/templates/folktime_new/images/main.png on line 3

Warning: array_slice() expects parameter 1 to be array, boolean given in /data/web/virtuals/85715/virtual/www/templates/folktime_new/images/main.png on line 3

Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /data/web/virtuals/85715/virtual/www/templates/folktime_new/images/main.png on line 3
 

Poslechněte si...

  • Country Rádio
  • Rádio Folk
  • Rádio Proglas
  • Rádio Samson
  • Rádio ČRo Olomouc
Nejbližší pořady:

Koncertní středa Čro Olomouc, 152. ŽIVĚ...

Kdo: BÉĎA ŠEDIFKA RÖHRICH a PŘELET M.S.
Kde: Velké studio Čro Olomouc
Kdy: 13.11. 2019 20:00

Koncertní středa Čro Olomouc, 153. ŽIVĚ...

Kdo: VĚTRNO Liberec
Kde: Velké studio Čro Olomouc
Kdy: 11.12. 2019 20:00

Koncertní středa Čro Olomouc, 154. ŽIVĚ...

Kdo: NEW ALIQUOT Jeseník
Kde: Velké studio Čro Olomouc
Kdy: 08.01. 2020 20:00

Koncertní středa Čro Olomouc, 155. ŽIVĚ...

Kdo: ŠANSONIKA Orlová
Kde: Velké studio Čro Olomouc
Kdy: 12.02. 2020 20:00

Koncertní středa Čro Olomouc, 156. ŽIVĚ...

Kdo: PETR RÍMSKÝ a MISITU
Kde: Velké studio Čro Olomouc
Kdy: 11.03. 2020 20:00

Koncertní středa Čro Olomouc, 157. ŽIVĚ...

Kdo: PETR BENDE (s cimbálem a basou)
Kde: Velké studio Čro Olomouc
Kdy: 08.04. 2020 20:00

Koncertní středa Čro Olomouc, 159. ŽIVĚ...

Kdo: HUMÉNEČKO Lipov
Kde: Velké studio Čro Olomouc
Kdy: 10.06. 2020 20:00